top of page

Els grans interrogants del sistema educatiu

​

Una de les qualitats que considero més important en el món educatiu és la innovació. Però, el sistema educatiu innova o seguim igual que va anys enrere? La societat ha evolucionant per tant també ha d’evolucionar la manera en que s’educa. Fer coses diferents i provocar l’interès i la motivació per les noves tecnologies pot ser una bona proposta per innovar  a l’escola. Introduint aquestes tecnologies a l’escola, fan que l’obtenció de coneixements sigui més completa, interactiva i dinàmica. En la societat en que vivim és molt important que els professionals estiguin en formació continuada, només d’aquesta manera s’aconsegueix que l’informació i els aprenentatges que dirigeixen als seus alumnes siguin actuals. Per tant per poder treballar les noves tecnologies a l’aula amb els infants, són els mestres els primers que s’han de formar per poder transmetre correctament l’utilitat d’aquestes a l’alumnat.

​

Actualment, sovint ens trobem amb nens/es que manegen amb molta facilitat les noves tecnologies, però en fan un bon ús? És aquí on crec que entre en lloc el paper de l’educador/a. L’educador ha de donar els coneixements adequats als seus alumnes perquè en facin un bon ús de l’internet. A continuació us mostro un vídeo on es veu l’ importància que tenen els mestres en treballar i incorporar el bon ús de les tecnologies.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Com bé diu Maximiliano López en el video los actores principales son los docentes, ellos son los que diariamente llevan esta herramienta a los alumnos (M. López 2015)

​

Que són les TIC? Són les tecnologies de l’informació i comunicació. Com bé diuen Antonio Bartolomé y Mariona Grané les TIC no son una tecnologia más o una herramienta más. Por un lado, cambian la forma de comunicarnos, de relacionarnos con los contenidos, de crear nuevas informaciones... y, por otro lado, son recursos que nosotros mismos creamos para cambiar y optimizar esta relación con el entorno, las personas, las informaciones... (Bartolomé, A. Y Grané, M. 2013)  

 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

                                                                   Autor: StartupStockPhotos

                                                                   Títol: niños-ganar-éxito-videojuego-jugar-593313/

​

​

​

 

Però, treballar amb les noves tecnologies són tots avantatges? Com tot en la vida hi ha avantatges i desavantatges. Un dels principals desavantatge és el perill que hi ha  respecte a la privacitat si no s’en fa un bon ús com hem parlat anteriorment. Un altre desavantatge és l’adicció que pot haver-hi en els infants si hi dediquen massa temps a les noves tecnologies (mòbils, ordinadors, tabletes electròniques...). Molts cops l’existència de massa informació provoca que no es sàpiga el que és cert o fals per això hem de comprovar i contrastar molt bé l’informació que obtenim.

​

Miniconsells:

​

  • Evitar exposar imatges personals

  • Evitar exposar informació personal (noms, data de naixement, adreça, telèfon....etc)

  • Regular les hores que es dediquen a les noves tecnologies

  • Contrastar l’informació (llibres, enciclopèdies, revistes, altres webs...)

​

​

Després de veure l’importància d’incorporar les noves tecnologies a l’aula, es podria considerar que el sistema educatiu necessita un canvi immediat per cobrir les necessitats i les inquietuds que avui dia hi ha a les aules.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

                                                                   Autor: Wilfrido Aucapiña

                                                                   Títol: Tecnología-en-educación- 

​

​

​

​

Bibliografia: 

​

​

Grupo EDIBA (2015).  Como integrar las nuevas tecnologías en la educación.  Disponible en: https://www.youtube.com/watch?v=C3gy8ijEt1c  [Consultat: 13/11/2016]

​

Educación Fundació Telefónica (2011). Entrevista Stephen Downes. Disponible en :  https://www.youtube.com/watch?v=TBppKiz654A&feature=youtu.be [Consultat:13/11/2016]

​

Bartolomé, A. Y Grané, M. (2013). Interrogantes de la sociedad del conocimiento.  En Aloma. Revista de Psicologia, Ciencies de l’Educació i de l’ Esport, 31(1), pp.73-82. Diponible en : http://www.revistaaloma.net/index.php/aloma/article/view/173  [Consultat: 13/11/2016]

​

Vargas, I. (2016). Ventajas y deseventajas de las TICS. Diponible en : https://www.youtube.com/watch?v=g3_DWF_EJAM [Consultat: 13/11/2016]

​

Aquest article està elaborat a partir d’un article i tres vídeos, ja que he considerat que podria extreure l’ informació necessària per fer l’article que jo tenia en ment fer. El vídeos són molts clars, entenedors i ,a més a més,  aporten altres punts de vista dels quals jo no tenia present.

​

​

 

​

bottom of page