top of page

Icones i senyals

A continuació s'explicarà un altre tipus d'activitat que podria ser una bona proposta per realitzar-la a l'aula d'infantil.

Aquesta activitat consisteix en crear un conte narratiu a partir d'imatges iconografies o senyals. Cal tenir constància de la diferència que hi ha entre les icones i els senyals que tot i que pot semblar el mateix no ho és. Una icona té com a finalitat representar i el senyal indicar, recomanar o prohibir. A més a més la icona tendeix a ser més fidedigna amb allò que intenta representar i el senyal, en canvi, sol ser molt més esquemàtica.

 

El protagonisme del conte en aquest tipus d’activitat l’obté les imatges les quals són substituïdes pel text i per tant a un cop d’ull pots saber o representar mentalment el que succeeix en aquella part del conte. A l’hora de realitzar aquest conte s’ha de tenir present la cultura dels infants i els senyals o imatges que són familiars per ells per tal de què puguin entendre el conte a la perfecció sense provocar confusions.

​ 

El conte com exemple que es mostra en aquesta activitat és un conte que van realitzar unes alumnes de la Universitat de Barcelona del curs d’educació infantil. En aquest cas les imatges senyalístiques que es poden escollir per crear la narració podien ser de tot tipus menys informàtiques. (tràfic, informatives d'espais públic, d'etiquetatge de roba, d'electrodomèstics). A més després de realitzar aquest conte, aquestes alumnes van posar en comú i valorar els contes dels seus companys. Per valorar els contes van utilitzar 4 ítems que es puntuaven de 0 a 4:

​

  1. El compliment de les restriccions imposades a l’activitat que consistia en no utilitzar icones d’orinador o logos comercials, evitar imatges pixelades i evitar l’excés de decoració.

  2. Relació text i imatge

  3. Aspectes formals, com per exemple imatges del mateix tipus, llegibilitat..etc

  4. Originalitat

​

Aquest quatres ítems són considerats molts adients, ja que depenen d’aquests ítems el conte estarà més o menys complet. El conte havia de complir les normes, que fos original, que hi hagués una relació entre el text i l’ imatge i per últim que també es tingués en compte els aspectes formals.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Aquest tipus d’activitat és una bona proposta per treballar a l’aula d’infantil, ja que sovint expliquem la parrafada que hi ha als contes i els infants molts cops deixen de prestar atenció, és massa complexa per la seva edat, no els hi crida l’atenció, no són contes visuals... De la manera en que es planteja aquesta activitat que consisteix en que el mestre o alumnes creïn un conte on no faci falta molta lletra i les imatges siguin entenedores, ja que és important que puguin els infants entendre el conte per ells mateixos sense l’ajuda d’un adult que vagi llegint el llibre. Ja que, normalment fins als 5/6 anys els nens/es no saben llegir. Per tant, és una activitat molt adequada per treballar-la en aquestes edats.

A més l’utilització d’icones i senyals és una manera de relacionar la vida quotidiana a l’aula, ja que ells mateixos poden aportar idees de les imatges que veuen pel carrer. No hem d’oblidar que els infants es troben un l’etapa del joc simbòlic i treballar a partir d’imatges pot ajudar molt positivament a la necessitat d’estimular el pensament simbòlic dels infants a partir de l’ interacció del joc simbòlic gràcies a un conte.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Recomanacions:

 

  • Per agafar idees a l’hora de realitzar aquest conte podeu consultar l'àlbum Paraiso de l'il·lustrador Bruno Gibert.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

  • Cal tenir present que actualment els nens/es estan molt familiaritzats amb aplicacions dels telèfons mòbils com per exemple el whatssap. Una alternativa aquesta activitat també podria ser fer aquest conte amb il·lustracions d’emoticones dels whatssap adequades a les edats dels alumnes.

  • Depenen de l’edat de l’alumne el conte serà fet pel mestre o per l’alumne. En cas de que el conte sigui fet pel mestre, aquest serà l’encarregat d’explicar-lo a l’aula amb expressivitat i de manera dinàmica. En canvi, en cas de que ho faci els infants (a partir de 5 anys) la mestra ajudarà als infants a redactar el text i proporcionarà ella diferents i variades imatges. S’ha de tenir en compte que no es pot demanar massa complexitat i facilitar i ajudar a l’alumnat en tot moment.

  • Per contextualitzar encara més el conte també es podria posar una música adient i representativa a l’hora d’explicar el conte. 

  • Crear un conte segons els interessos dels alumnes.

​

 

 

​

bottom of page